INFOPROG 2023 – informatikusok versenye

Infoprog 2023 legjobb programozók

Az e-Talentum civil szervezet, a Füleki Gimnázium, a Rákóczi Szövetség, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával 2023. április 18–19-én már 28. alkalommal rendezte meg Füleken a szlovákiai magyar középiskolák országos informatikai versenyét és a Kárpát-medencei magyar középiskolák versenyét, az INFOPROG 2023-at. A szlovákiai magyar középiskolások versenye már több éve a Kárpát-medencei magyar középiskolák informatikai versenyévé is vált.

A levelező fordulók feladatainak (2022. november – 2023. március) a megoldásaival lehetett a versenybe bekapcsolódni. A levelező fordulók eredményei alapján zajlott immár újra hagyományos módon a verseny döntője Füleken április 18–19-én. A kétnapos rendezvény ideje alatt a fent említett szervezetek biztosították a versenyzők és kísérőtanáraik teljes ellátását, a versenyhez szükséges gépparkot és a támogatók segítségével a verseny díjait. A versenyzők programozói és felhasználói kategóriában indultak, valamint az iskolák vetélkedőjében.

A versenyzők programozói és felhasználói kategóriában indultak. A levelező fordulóba 17 középiskolából kapcsolódtak be a diákok (Magyarország, Románia, Szerbia és Szlovákia). A döntőben végül 16 középiskola 61 diákja és 17 felkészítő tanár vett részt. A középiskola 1–2. évfolyama a B kategóriában, a 3–4. évfolyama az A kategóriában versenyzett programozói és felhasználói kategóriában. A programozói kategóriában a diákoknak Python, C++, C#, Java nyelven kellett megoldaniuk a feladatot. A felhasználói kategória táblázatkezelésben, szövegszerkesztésben és adatbázis-kezelésben mérte össze erejét. A feladatok szerzői a Miskolci Egyetem tanárai és Fazekas Csaba, a II. Koháry István Alapiskola tanára voltak.

Szintén a verseny része a döntő ideje alatt tartó rejtvény és kódfejtő játék, amely óriási sikert arat immár sok éve. A játékban tanárok, diákok, kísérők egyaránt részt vehetnek. Az informatikai elemekkel tarkított kincskereső játék szerzői Lukács Péter, Csernok László, Simon Zoltán, Bial Bence volt diákjaink.

A versenyzők és a tanárok április 18-án érkeztek meg a Füleki Gimnáziumba. A versenyt Péter György, a gimnázium igazgatója nyitotta meg, majd Tomolya Róbert, a gimnázium tanára a verseny részletes programját ismertette. A megnyitót követően megkezdődött a verseny. A megoldások leadása után a résztvevők a füleki várat látogatták meg.

ujszo

A vacsora után folytatódott a verseny a prezentációk bemutatásával. Ezeket a prezentációkat az iskolák a levelező fordulók alatt készítették el. 10 perces élő bemutatóként kellett prezentálniuk, és a zsűri ezeket is pontozta. Ezek az eredmények is beszámítottak az iskolák versenyébe.

Estére a szervezők könnyedebb programot kínáltak, hogy mindenkinek legyen ideje energiát gyűjteni a másnapi megmérettetéshez. A diákok, de a tanárok is a kincskereső játékot próbálták megoldani. A tanárok kötetlenebb formában tapasztalatcserét folytattak az informatika oktatásának helyzetéről és lehetőségeiről, különös tekintettel a szlovákiai, romániai, szerbiai és magyarországi körülményekre. Természetesen arra is volt idő, hogy megbeszéljék a különböző iskolákból, városokból, országokból érkező kollégáikkal a további együttműködést, illetve hogy megismerkedjenek és felvegyék a kapcsolatot azokkal, akik első ízben vettek részt a versenyen.

A verseny szerdán reggel a Füleki Gimnázium épületében folytatódott. A részt vevő iskolák csapatai vetélkedtek általános számítástechnikai ismeretekből a gimnázium nagytermében. Ezután került sor a verseny ünnepélyes eredményhirdetésére. Az iskolák versenyébe minden előző részeredmény (levelező fordulók, bemutatók, programozói és felhasználói kategória, vetélkedő) beszámított. Ebből is látszik, hogy a résztvevőknek sokoldalú ismeretekről kellett tanúbizonyságot tenniük. Ezen eredmények összesítése adta az iskolák végső sorrendjét. Az ünnepélyes díjkiosztáson részt vett Mikuláš Pál, a BBSK alelnöke, valamint Visnyai Attila, Fülek város alpolgármestere.

RNDr. Tomolya Róbert, PhD.

 

Az INFOPROG 2023 EREDMÉNYEI

Szlovákiai magyar középiskolák informatika versenye

SZLOVÁKIAI ORSZÁGOS VERSENY

Programozási B kategória

1. Danter Joel – Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium, Dunaszerdahely

2. Radványi István – Szakkay József Műszaki és Közgazdasági Szakközépiskola, Kassa

3. Klőr Levente – Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium, Dunaszerdahely

Programozási A kategória

1. Veres Benedek – Selye János Gimnázium, Komárom

2. Pačuta Máté – Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola

3. Vég Dávid – Vámbéry Ármin Gimnázium, Dunaszerdahely

Felhasználói B kategória

1. Schmidt Dávid – Pázmány Péter Gimnázium, Érsekújvár

2. Nagy Gréta – Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium, Dunaszerdahely

3. Varga Szabolcs – Vámbéry Ármin Gimnázium, Dunaszerdahely

Felhasználói A kategória

1. Kósa Lilla – Vámbéry Ármin Gimnázium, Dunaszerdahely

2. Rózsár Réka – Kereskedelmi Akadémia, Nagymegyer

3. Szabó Olivér – Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskola, Érsekújvár

Kárpát-medencei magyar középiskolák informatika versenye

Programozási B kategória – Open

1. Danter Joel – Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium, Dunaszerdahely

2. Radványi István – Szakkay József Műszaki és Közgazdasági Szakközépiskola, Kassa

3. Klőr Levente – Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium, Dunaszerdahely

Programozási A kategória – Open

1. Veres Benedek – Selye János Gimnázium, Komárom

2. Jenei Marcell – Szent László Katolikus Gimnázium, Kisvárda

3. Kovács Kristóf – Szent László Katolikus Gimnázium, Kisvárda

Felhasználói B kategória – Open

1. Pozsik Péter – Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium, Salgótarján

2. Schmidt Dávid – Pázmány Péter Gimnázium, Érsekújvár

3. Molnár Eszter – Szent László Katolikus Gimnázium, Kisvárda

Felhasználói A kategória – Open

1. Kósa Lilla – Vámbéry Ármin Gimnázium, Dunaszerdahely

2. Rózsár Réka – Kereskedelmi Akadémia, Nagymegyer

3. Papik Petra – Bessenyei György Gimnázium és Kollégium, Kisvárda

AZ ISKOLÁNAK VERSENYÉNEK GYŐZTESEI

1. Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium, Dunaszerdahely

2. Füleki Gimnázium

3. Vámbéry Ármin Gimnázium, Dunaszerdahely

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?